Thursday 12 December 2013

Moroccan Baked Fish (Ikan Panggang Maghribi) . . .



“Cara-cara memasak Moroccan Baked Fish (Ikan Panggang Maghribi)". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook fb Resepi pilihan. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan  

Bagaimana untuk membuat resipi Maghribi klasik: Ikan Panggang dengan Charmoula, pengasam Maghribi yang lazat.

Keseluruhan bass berjalur dibersihkan (atau apa-apa ikan keseluruhan lain cawan 1/4 anda ketumbar dicincang

Sayur-sayuran:

2 kentang sederhana - dikupas dan dihiris
1 lada hijau - dihiris kecil
1 cawan lobak merah bayi
1 tomato - dihiris
1 lemon - dihiris
Charmoula (Maghribi pengasam):
1/2 cawan pasli dicincang
1/2 cawan daun ketumbar dicincang
1/2 cawan sos tomato
1/4 cawan minyak zaitun
2 sudu besar jus lemon
2 sudu teh bawang putih cincang
1 sudu teh paprika
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh garam (secukup rasa)
1/4 sudu teh lada (secukup rasa)

Arahan

1) Basuh ikan dengan garam dan limau, kemudian bilas dengan air. Ikan dibuat 3 hirisan.

2) Campur semua bahan-bahan chamoula dalam mangkuk.

3) Dalam kuali penaik meletakkan hirisan kentang. Letakkan ikan di atas atau kentang.

4) Meliputi ikan (dari atas dan di dalam) dengan separuh daripada charmoula itu.

5) Letakkan baki sayur-sayuran sekitar dan di atas ikan. Tuangkan seluruh charmoula ke atas sayur-sayuran.

6) Meliputi ikan dengan kertas aluminium dan biarkan ia bakar dalam ketuhar pada 350 F selama 1 jam.

Eggnog . . .



“Cara-cara memasak Eggnog". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook fb Resepi pilihan. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Resipi ini sebenarnya dari Alton Brown. Caroline tidak pernah membuat eggnog sebelum dan ia begitu sempurna saya ingin berkongsi semuanya dengan anda semua:

Bahan-bahan:

4 kuning telur
Gula 1/3 cawan, campur 1 sudu besar
1 pain susu penuh
1 cawan krim berat
3 auns burbon
1 sudu teh buah pala baru diparut/tambahan untuk menghias
vanila
4 putih telur *

Kaedah:

Dalam mangkuk pengadun pendirian, pukul kuning telur sehingga mereka meringankan dalam warna. Secara beransur-ansur menambah gula 1/3 cawan dan terus pukul sehingga ia benar-benar dibubarkan. Ketepikan.

Dalam periuk sederhana, dengan api yang tinggi, menggabungkan susu, krim berat dan buah pala dan membawa hanya untuk mendidih, kacau sekali-sekala. Buang dari haba dan secara beransur-ansur sabar campuran panas ke dalam campuran telur dan gula. 

Kemudian kembali segala-galanya ke dalam periuk dan masak sehingga campuran sampai 160 darjah F. Angkat daripada api, kacau di Bourbon, tuangkan ke dalam mangkuk sederhana, dan ditetapkan dalam peti sejuk untuk berehat.

Dalam mangkuk sederhana, pukul putih telur ke puncak lembut. Dengan pengadun ber-jalan secara beransur-ansur tambahkan 1 sudu gula dan pukul sehingga puncak sengit terbentuk. Pukul putih telur ke dalam campuran sejuk.

Caroline Mili Artiss adalah salah satu TV pertama chef untuk ditemui di Youtube di UK. Kecintaannya dalam makanan dan membuat memasak mudah, menyeronokkan dan boleh diakses dengan pantas telah membawa kepada Caroline terkumpul berikut dalam talian yang besar. Caroline dilatih sebagai tukang masak dan telah dalam DUNIA makanan selama lebih 15 tahun, difilemkan menunjukkan masakan pertama di Malaysia, adalah Argos Dapur Chef dan kini sedang menyiapkan buku masak yang pertama.

Caroline MiLi Artiss is one of the first TV chef’s to be discovered on Youtube in the UK. Her passion for food and making cooking easy, enjoyable and accessible has quickly led to Caroline accumulating a large online following. Caroline trained as a chef and has been in the food world for over 15 years, filmed her first cookery show in Malaysia, is the Argos Kitchen Chef and is currently writing her first cook book.

TWITTER http://twitter.com/carolineartiss

Kek Batik Cikgu Menoh . . .



“Cara-cara memasak Kek Batik Cikgu Menoh". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook fb Resepi pilihan. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan

Biskut Marie (350g) dipatah 2 atau 3

Susu pekat manis (setengah cawan)

Telur (3 biji)

Butter (375g)

Coklat masakan (400g)

Milo (15 sudu penuh)

Campur kesemua bahan diatas di dalam sebuah kuali (kecuali biskut marie). Hidupkan api dan kacau sehingga semua bahan cair dan bercampur dengan sebati. Apinya jangan terlalu besar.

Apabila campuran sudah sebati, rasa sedikit. Jika suka rasa yang lebih manis, waktu ini tambah lagi susu pekat manis. Jangan berhenti kacau, jika tidak nanti ia berkerak - nanti tak sedap! Terus kacau sehingga mendidih.

Bila telah mendidih, tutup api. Waktu ini adunan akan jadi nampak berminyak (disebabkan butter). Masukkan kesemua biskut marie yang telah dipatahkan dan gaul sehingga sekata. Kuali besar mungkin memudahkan kerja mengaul ni.

Masukkan adunan tadi kedalam sebuah bekas yang beralas plastik sedikit demi sedikit. Tekan perlahan-lahan dengan tangan supaya mampat. Ulang proses ini untuk beberapa kali sehingga habis adunan dalam  kuali. Biarkan sejuk seketika sebelum masuk kedalam peti ais.

Bila sudah keras, keluarkan kek batik dari bekas bersama plastik. Jika kek batik tak keras, nanti lembik dan sukar untuk dipotong, awok bukak nya bahagian tepi plastik tok ka ya sedia untuk dipotong . . . hampir semua orang s'wak tahu membuat kek ni, 

Selamat mencuba yummy!

Tips-tips berguna:

(+) Jika nak rasa yang lebih, boleh tambah sedikit koko dan nescafe didalam milo 
(+) Maksimum 4 biji telur, terlalu banyak telur menjadikan kek batik terlaku mampat 
(+) Boleh tambah badam atau kacang tanah, tapi tak berapa sedap (bergantung)
(+) Gunakan plastik tahan panas untuk mengalas bekas
(+) Tambah lemak sayur (shortening) untuk menjadikan kek batik nampak 'berkilat'
(+) Jangan biarkan adunan terlalu lama mendidih, jika tidak coklat akan berketul
(+) Jika nak jaga kesihatan, minyak dari butter boleh dibuang sedikit setelah api ditutup
(+) Nak lebih lawa, boleh campur biskut marie hitam dan putih
 (+) Biskut marie yang sedap dan rangup Hwa Tai

 (yang tak sedap jenama yg ada harimau . . . .faham2 jela)

(+) balut tangan dengan kain tebal/sarung tangan tebal dan bugkus tangan anda dengan plastik semasa proses menekan adunan yang ke dalam bekas sebab panas!!

Chop Suey . . .



“Cara-cara memasak Chop Suey". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook Broccoli with oyster sauce. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan  

1) Daging batang pinang - potong kecil (1/2 lb)
2) Bak choy (1 ikat)
3) Kacang pis muda (pea pods) (1/4)
4) Lada benggala hijau (1 biji)
5) Cendawan tiram (1/4 lb)
6) Saderi - dipotong kecil (1 batang)
7) Water chestnuts segar - potong kecil memanjang (1/4 cawan)
8) Bawang besar - dihiris nipis (1 biji)
9) Air (3 sudu besar)
10) Tepung jagung - dicairkan dengan sedikit air (1 sudu kecil)
11) Sos tiram (1 sudu kecil)
12) Garam (sedikit)

Nasi Rampai . . .



“Cara-cara memasak Nasi Rampai". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

fb Resepi pilihan For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan 

1) beras (3 cawan)
2) air (2 1/2 gelas)
3) santan pekat (1 cawan)
4) serbuk kunyit (1 sudu teh)
5) serbuk jintan putih (1 sudu teh)
6) serai(diketuk) (1 batang)
7) halia(dimayang) (2 hiris)
8) bawang putih(dimayang) (1 ulas)
9) bawang besar(dimanyang) (2 ulas)
10) daun limau purut (2 helai)

Pasta bersama Super Sauce . . .



“Cara-cara memasak Pasta bersama Super Sauce". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook fb Resepi pilihan. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan 

1) Spaghetti (1/2 bungkus)
2) Air untuk lembutkan spaghetti
3) Sosej - dihiris nipis (4 batang)
4) Daging cincang (5 oz)
5) Bawang putih - dicincang (1 ulas)
6) Bawang besar - dicincang (1 biji)
7) Tomato - dibuang kulit dan dicincang (5 biji)
8) Tomato puri (1 tin)
9) Minyak zaiton (4 sudu besar)
10) Keju parmesan (2 sudu besar)
11) Daun selasih - dicincang (4 helai)
12) Serbuk lada hitam (1 sudu kecil)
13) Oregano kering (1 sudu kecil)
14) Gula (1 sudu kecil)
15) Garam (secukup rasa)

Kerabu Jantung Pisang, . . .



“Cara-cara memasak Kerabu Jantung Pisang". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook fb Resepi pilihan. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan

1) Jantung pisang dikerat empat (1 biji)
2) Santan pekat (1 cawan)
3) Kelapa parut goreng tanpa minyak (1/2 cawan)
4) Isi ikan rebus (2 sudu)
5) Cili merah (1 biji)
6) Cili padi (4 biji)
7) Bawang besar (1 biji)
8) Asam (2 keping)
9) Jus limau nipis (1 biji)
10) Gula (secukup rasa)
11) Garam (secukup rasa)

Dalca Kari . . .



“Cara-cara memasak Dalca Kari". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook fb Resepi pilihan. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan

1) Daging (300g)
2) Serbuk kari (2 sudu)
3) Bawang merah (4 ulas)
4) Bawang putih (2 ulas)
5) Halia (2 cm)
6) Bunga lawang (1 kuntum)
7) Bunga cengkih (2 kuntum)
8) Kulit kayu manis (1 cm)
9) Buah pelaga (1 biji)
10) Santan (3 cawan)
11) Kerisek (2 sudu)
12) Terung bulat dibelah empat (2 biji)
13) Jagung muda dipotong kasar (4 biji)
14) Lobak merah (1/2 biji)
15) Kacang panjang dipotong kasar (4 batang)
16) Tomato (1 biji)
17) Kentang dikerat lapan (1 biji)
18) Gula (secukup rasa)
19) Garam (secukup rasa)

Sayur Chan Choy Goreng . . .



“Cara-cara memasak Sayur Chan Choy Goreng". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook fb Resepi pilihan. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan

1) Sayur chan choy (1 ikat)
2) Bawang besar dipotong bulat (1/2 biji)
3) Bawang putih (3 biji)
4) Cili merah dipotong nipis (1 biji)
5) Minyak bijan (1 sudu kecil)
6) Serbuk lada hitam (1sudu kecil)
7) Udang kering ditumbuk (1 sudu kecil)
8) Gula (secukup rasa)

Gulai Ketam . . .



“Cara-cara memasak Gulai Ketam". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my

Steps to cook fb Resepi pilihan. For 1000 more recipe videos, go to

Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”

Cara Memasak & Bahan-bahan

1) Ketam dikerat dua (3 ekor)
2) Lengkuas (1/2 inci)
3) Bawang merah (3 ulas)
4) Kunyit (1 inci)
5) Cili kering (3 biji)
6) Santan (3 cawan)
7) Asam (1 keping)
8) Garam (secukup rasa)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...