“Cara-cara memasak Moroccan Baked Fish (Ikan
Panggang Maghribi)". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my
Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”
Cara
Memasak & Bahan-bahan
Bagaimana untuk membuat
resipi Maghribi klasik: Ikan Panggang dengan Charmoula, pengasam Maghribi yang
lazat.
Keseluruhan bass berjalur dibersihkan (atau apa-apa ikan keseluruhan lain cawan 1/4
anda ketumbar dicincang
Sayur-sayuran:
2
kentang sederhana - dikupas dan dihiris
1
lada hijau - dihiris kecil
1
cawan lobak merah bayi
1
tomato - dihiris
1
lemon - dihiris
Charmoula
(Maghribi pengasam):
1/2
cawan pasli dicincang
1/2
cawan daun ketumbar dicincang
1/2
cawan sos tomato
1/4
cawan minyak zaitun
2
sudu besar jus lemon
2
sudu teh bawang putih cincang
1
sudu teh paprika
1
sudu teh jintan putih
1
sudu teh garam (secukup rasa)
1/4
sudu teh lada (secukup rasa)
Arahan
1)
Basuh ikan dengan garam dan limau, kemudian bilas dengan air. Ikan dibuat 3 hirisan.
2)
Campur semua bahan-bahan chamoula dalam mangkuk.
3)
Dalam kuali penaik meletakkan hirisan kentang. Letakkan ikan di atas atau
kentang.
4)
Meliputi ikan (dari atas dan di dalam) dengan separuh daripada charmoula itu.
5)
Letakkan baki sayur-sayuran sekitar dan di atas ikan. Tuangkan seluruh
charmoula ke atas sayur-sayuran.
6) Meliputi
ikan dengan kertas aluminium dan biarkan ia bakar dalam ketuhar pada 350 F
selama 1 jam.