“Cara-cara
memasak Laksam. Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my
Follow
TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”
Cara Memasak & Bahan-bahan
Cara Memasak & Bahan-bahan
Bahan
untuk Laksam
1)
Tepung beras (4 cawan)
2)
Santan (4 sudu)
3) Air
suam (6 cawan)
4)
Garam (sedikit)
5)
Minyak (sedikit)
Bahan
untuk Kuah
1) Ikan
kembung (600g)
2)
Santan daripada 1 biji kelapa (3 cawan)
3) Asam
(15 keping)
4)
Bawang merah (9 ulas )
5)
Halia (1/2 cm)
6)
Lengkuas (1 hiris)
7) Bawang
putih (1 ulas)
8)
Garam dan Gula (sedikit)
Bahan
untuk Ulam
1)
Bunga kantan
2)
Kacang panjang (5 batang)
3)
Timun
4)
Taugeh (1 cawan)
5)
Kobis
6) Daun
kesum (sedikit)
Bahan
untuk Sambal
1) Cili
kering (10 biji)
2) Gula
(1 sudu)
3)
Garam (1/2 sudu)