“Cara-cara memasak Kek Batik Cikgu Menoh". Untuk melihat lebih 1000 lagi video masakan, layari http://www.trymasak.my
Follow TryMasak@facebook. TryMasak@Twitter. TryMasak@Google+”
Cara
Memasak & Bahan-bahan
Biskut
Marie (350g) dipatah 2 atau 3
Susu
pekat manis (setengah cawan)
Telur
(3 biji)
Butter
(375g)
Coklat
masakan (400g)
Milo
(15 sudu penuh)
Campur
kesemua bahan diatas di dalam sebuah kuali (kecuali biskut marie). Hidupkan api
dan kacau sehingga semua bahan cair dan bercampur dengan sebati. Apinya jangan
terlalu besar.
Apabila
campuran sudah sebati, rasa sedikit. Jika suka rasa yang lebih manis, waktu ini
tambah lagi susu pekat manis. Jangan berhenti kacau, jika tidak nanti ia
berkerak - nanti tak sedap! Terus kacau sehingga mendidih.
Bila
telah mendidih, tutup api. Waktu ini adunan akan jadi nampak berminyak
(disebabkan butter). Masukkan kesemua biskut marie yang telah dipatahkan dan
gaul sehingga sekata. Kuali besar mungkin memudahkan kerja mengaul ni.
Masukkan
adunan tadi kedalam sebuah bekas yang beralas plastik sedikit demi sedikit.
Tekan perlahan-lahan dengan tangan supaya mampat. Ulang proses ini untuk
beberapa kali sehingga habis adunan dalam
kuali. Biarkan sejuk seketika sebelum masuk kedalam peti ais.
Bila
sudah keras, keluarkan kek batik dari bekas bersama plastik. Jika kek batik
tak keras, nanti lembik dan sukar untuk dipotong, awok bukak nya bahagian tepi plastik tok ka ya sedia untuk dipotong . . . hampir semua orang s'wak tahu membuat kek ni,
Selamat mencuba yummy!
Tips-tips
berguna:
(+) Jika nak rasa yang lebih, boleh tambah sedikit koko dan nescafe didalam milo
(+) Maksimum 4 biji telur, terlalu banyak telur menjadikan kek batik terlaku mampat
(+) Boleh tambah badam atau kacang tanah, tapi tak berapa sedap (bergantung)
(+) Gunakan plastik tahan panas untuk mengalas bekas
(+) Tambah lemak sayur (shortening) untuk menjadikan kek batik nampak 'berkilat'
(+) Jangan biarkan adunan terlalu lama mendidih, jika tidak coklat akan berketul
(+) Jika nak jaga kesihatan, minyak dari butter boleh dibuang sedikit setelah api
ditutup
(+) Nak lebih lawa, boleh campur biskut marie hitam dan putih
(+) Biskut marie yang sedap dan rangup Hwa Tai
(yang tak sedap jenama yg ada
harimau . . . .faham2 jela)
(+) balut tangan dengan kain tebal/sarung tangan tebal dan bugkus tangan anda dengan plastik semasa proses menekan
adunan yang ke dalam bekas sebab panas!!